Tylko z tym dodatkiem mój żurek smakuje wyjątkowo. Poznaj sekret tej tradycyjnej zupy nie tylko na Wielkanoc
Żurek to sycąca zupa o kwaskowatym smaku, którą u nas tradycyjnie podaję się z jajkiem na twardo. Ja jednak lubię robić żurek w różnych odsłonach. Podaję tę zupę z tłuczonymi lub całymi ziemniakami i jajkiem, a składnikami, które podbijają jego smak są smażone kiełbasa i boczek oraz tarty chrzanem. I choć żurek kojarzy się z Wielkanocą, u mnie sprawdza się również na jesienny czy zimowy rozgrzewający obiad.
Żurek możesz przygotować z domowego zakwasu lub z zakwasu gotowego, który dostępny jest w każdym sklepie spożywczym. Poniżej znajdziesz przepis na żurek z domowego zakwasu. Zakwas powinien kisić się kilka dni. Jeżeli lubisz delikatnie kwaskowaty żurek, to zakwas nie wymaga długiego kiszenia – wystarczą 3 dni, aby zyskał odpowiedni smak. Tradycyjny kwaśny żurek przygotujesz z zakwasu kiszonego 6-8 dni.
Dla mnie idealny żurek powinien być gęsty, zawiesisty i bez grudek. Zrównoważony smak zupy powinien łączyć w sobie słone, kwaśne i słodkie nuty, który powinny być podbite wyczuwalnym aromatem wędzonki i przypraw – głównie majeranku. Dzisiaj zdradzam wam, jak ugotować aromatyczny żurek na wędzonce.
Przepis: Żurek na wędzonce
W przepisie tym domowy zakwas możesz zamienić na kupny, wtedy nie musisz zaczynać szykowania na kilka dni przed gotowaniem zupy.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
Na zakwas:
- 1/2 litra przegotowanej wody
- 6 łyżek mąki żytniej
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
Na żurek:
- 1 litr bulionu lub rosołu
- 1/2 litra zakwasu na żurek
- 300 g kiełbasy
- 300 g wędzonego boczku
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie zakwasuZakwas przygotuj kilka dni przed gotowaniem żurku. Gotowy zakwas możesz przechowywać w lodówce. Aby przygotować zakwas na żurek, wlej do czystego słoika lub kamionkowego garnka przegotowaną zimną wodę. Do wody dodaj obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, liście laurowe i ziele angielskie, a także mąkę żytnią (typ 2000). Dokładnie wymieszaj. Naczynie przykryj gazą lub talerzykiem (zakwas nie może być szczelnie zamknięty) i odstaw w ciepłe miejsce. Dwa razy dziennie mieszaj zakwas. Gdy zakwas będzie gotowy, przecedź go przez sitko lub gazę i wlej do szklanej butelki bądź słoika. Resztkę gotowego zakwasu możesz wykorzystać do przyśpieszenia kiszenia nowej porcji zakwasu na żurek.
- Krojenie składników na żurekBoczek wędzony i kiełbasę pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- SmażenieNa suchej patelni z grubym dnem usmaż wędzony boczek – mięso powinno ładnie się zrumienić. Jeżeli boczek nie jest bardzo tłusty, to dodaj 1 łyżkę oleju. Do usmażonego boczku dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę i smaż na średnim ogniu do momentu, aż kiełbasa się zrumieni. Pamiętaj, aby mieszać składniki. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż 3-4 minuty na małym ogniu, cały czas mieszając.
- GotowanieBulion lub rosół wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Do gotującego się wywaru dodaj usmażony boczek z kiełbasą, cebulą i czosnkiem. Gotuj na średnim ogniu 5 minut.
- Dodanie zakwasuDo gotującego się wywaru wlej 1/2 litra zakwasu i dokładnie wymieszaj. Jeżeli korzystasz z gotowego zakwasu w słoiku, który jest bardzo gęsty, to najpierw przełóż zakwas do miski, dodaj trochę ciepłego wywaru i dokładnie wymieszaj zakwas z wywarem za pomocą rózgi kuchennej.
- Przyprawianie i dodanie śmietanyDodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz majeranek. Gotuj zupę z przyprawami na małym ogniu 15 minut.
- Dodanie śmietanyW kubku rozmieszaj 3 łyżki śmietany z 1 chochelką gorącej zupy. Dodaj do garnka i dokładnie wymieszaj. Zagotuj zupę ze śmietaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Żurek podawaj gorący z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, jajek na twardo lub pieczywa.
Skorzystaj z tych wskazówek robiąc żurek
Jeśli chcesz, by tegoroczny żurek smakował wyjątkowo, skorzystaj z moich rad:
- Żurek możesz przygotować dzień wcześniej, żeby smaki się przegryzły – wtedy smak zupy jest głębszy, a ty masz już gotowe jedno z ważniejszych wielkanocnych dań.
- Smak żurku doskonale podbija dodatek startego na tarce o drobnych oczkach korzenia chrzanu.
- Jeżeli żurek wyjdzie zbyt kwaśny lub za słony, to dodaj do zupy 2-3 pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Żurek możesz przygotować też bez wędzonki na wywarze warzywnym lub mięsno-warzywnym oraz rosole z dnia poprzedniego.
- Jeżeli chcesz przygotować żurek na wędzonce w wersji wegańskiej, dodaj do zupy wędzone tofu i koniecznie podgrzaną na patelni wędzoną paprykę.